Головна
 

Посилання

Сайт Президента України
Верховна Рада України
Урядовий портал
Офіційний веб-сайт Нацдержслужби України
Київська обласна державна адміністрація
Укрінформ
Жовтень 2019
П В С Ч П С Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 25 26 27
28 29 30 31      
Четвер, 24 жовтня 2019


Друк

З метою орієнтації майбутніх випускників загальноосвітніх шкіл Сквирського району на актуальні на ринку праці професії, фахівці Сквирської районної філії Київського обласного центру зайнятості організовують і проводять професіографічні екскурсії на підприємствах.

24 жовтня 2019 року учні 8-го класу Сквирської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім. М. Ольшевського відвідали Сквирський хлібозавод, основним напрямком діяльності якого є виробництво хлібобулочних виробів.

Директор Сквирського хлібозаводу Рибак Олександр Миколайович розповів учням історію виникнення та розвитку підприємства, наголосив про важливість вчасного та безперебійного забезпечення населення хлібом. Начальник технологічної лабораторії Гудована Ірина Віталіївна ознайомила учасників заходу з виробничим процесом, устаткуванням та асортиментом продукції.

В ході екскурсії учні отримали інформацію про умови праці, правила внутрішнього трудового розпорядку, заробітну плату, правила прийому на роботу, можливість навчання на робочому місці та перспективи кар’єрного зростання.

Переглядів: 31
 



Друк

Під керівництвом заступника голови райдержадміністрації І.О.Петрусевич відбулося засідання робочої групи з розробки проекту районної програми фінансової підтримки КНП СРР «Сквирська ЦРЛ» на 2020 рік.

Учасники групи обговорили актуальні питання проекту програми фінансування і внесли відповідні пропозиції.

Переглядів: 26
 



Друк

24.10.2019 року проведено об’єктове навчання (тренування) зі спеціалізованими службами цивільного захисту Сквирської районної ланки територіальної підсистеми ЄДС цивільного захисту Київської області при виникненні умовної пожежі в дошкільному навчальному закладі № 6 м. Сквира.

Мета: Удосконалення знань і практичних навичок персоналом закладу при виникненні аварійних ситуацій (пожеж) та взаємодія спеціалізованих служб цивільного захисту району (аварійних служб).

В кінці навчань проведено аналіз дій персоналу навчального закладу, відповідних служб району з ліквідації аварії (пожежі).

Переглядів: 50
 



Друк

Відбувся виїзний прийом громадян першим заступником голови  Київської облдержадміністрації С.І.Свищевою, , в якому брала участь виконуюча обов’язки голови РДА О.В.Славінська.

До Світлани Іванівни звернулось понад 20 жителів Сквирського району. Питання які цікавили сквирян стосувались будівництва амбулаторій загальної практики сімейної медицини в селах Пустоварівка і Шамраївка, спорудження газопроводу до села Рогізна, капітальний ремонт сільських доріг на які виготовлена проектно-кошторисна документація, виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції, виділення коштів на капітальний ремонт Оріховецького НВК. РЦДЮТ і школу в м. Сквира за Програмою Президента України, врегулювання земельних відносин, спорудження спортивних майданчиків тощо.

На усі питання Світлана Іванівна Свищева надала вичерпні відповіді і роз’яснення.

Переглядів: 33
 



Друк

Урожайність сільськогосподарських культур залежить не тільки від рівня агротехніки на даному полі, а й від правильно підібраних сортів, їх ознак і властивостей.

Сорт – найдешевший засіб підвищення врожайності, поліпшення якості продукції, зниження її собівартості, а саме це і є головною метою вирощування кожної культури.

Сорт – це сукупністю споріднених рослин тієї чи іншої культури, створеної шляхом селекції. Йому притаманні певні спадкові морфологічні, біологічні, високі господарсько цінні ознаки та властивості. Проте потенційні можливості сорту можуть бути реалізовані лише за високої якості насіння - чистосортності, схожості, стійкості до ураження хворобами і шкідниками. Будь-який добре відселектований сорт стійко зберігає свої спадкові якості в ряді поколінь. Однак, у процесі розмноження з різних причин спостерігається зниження показників якості насіння, що призводить до погіршення сорту. Збереження сортових якостей можливе тільки при добре налагодженому насінництві.

Тому в насінництві вирішується два взаємопов’язані завдання. Перше з них – розмноження високоякісного сортового насіння нових, введених у виробництво сортів до розмірів, що забезпечують потребу господарств у ньому. Проте, в процесі масового розмноження і тривалого вирощування якість сортів погіршується. Тому друге завдання насінництва – збереження сортових і врожайних якостей насіння всіх рекомендованих до вирощування сортів.

Сортооновлення – це заміна сортового насіння в господарствах насінням цих самих сортів, але вищих генерацій.

Сортооновлення в товарних господарствах необхідно проводити базовим насінням (супереліта, еліта) або сертифікованим насінням першої генерації в певні строки, прийняті науково-дослідною установою в зоні її діяльності.

Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні.

В науковій літературі немає єдиної думки щодо значення генерацій. Одна група дослідників встановила, що за врожайністю між генераціями сортового насіння істотної різниці практично не спостерігається, інші вважають, що врожайність послідовно знижується від еліти до віддалених генерацій.

Вплив генерації на якість насіння вивчали в Миронівському інституті пшениці імені М. В. Ремесла. Наукові досліди проводились за схемою, яка дозволяла порівняння базового насіння з сертифікованим насінням низьких генерацій, вирощеним не в господарствах, а на полях інституту, тобто в ідентичних умовах.

Одержані данні показують, що посівні якості – маса 1000 насінин, енергія проростання і лабораторна схожість базового насіння і наступних генерацій були майже одинакові.

Значне зниження врожайності в порівнянні з базовим насінням починається вже з третьої генерації – на 2,6 ц/га, 4-ої – на 3,4 ц/га, 6-ої – на 4,4 ц/га.

При посіві насінням 3-ої і наступних генерацій зменшувались кількість продуктивних стебел на одиницю площі, число і маса зерен в колосі, що призводило до зниження маси зерна з 1м2 і з га.

Тому, на нашу думку, для вчасного проведення сортооновлення суб’єкту господарювання необхідно дотримуватися певних правил:

  • посів проводити насінням не нижче 2-ї генерації;
  • сортооновлення проводити насінням категорії базове (супереліта, еліта), або сертифіковане, але не нижче 1-ї генерації;
  • дотримуватись технології вирощування сільськогосподарських культур, особливо на насінницьких ділянках, з метою збереження сортових та посівних якостей насіння.

Зерновиробництво для нашої держави є найбільш пріоритетною та стратегічно важливою галуззю агропромислового комплексу,  а тому без підвищення ефективності системи насінництва неможливий подальший  його ефективний розвиток.

Європейський та світовий досвід свідчить про те, що своєчасна сортозаміна і сортооновлення є надійним резервом збільшення виробництва сільськогосподарської продукції. Отже, суб’єктам господарювання необхідно постійно здійснювати впровадження у виробництво високоякісного насіння нових перспективних сортів і високих генерацій, що в свою чергу повинно сприяти підвищенню ефективності виробництва зерна та має істотно вплинути на рівень конкурентоспроможності вітчизняного товарного зерна на міжнародному зерновому ринку.

 

 

Головний спеціаліст – державний інспектор

відділу контролю в сфері

насінництва та розсадництва                                                                 Кузняк Р. Й.

Переглядів: 33
 


Українські новини

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Joomla Templates by Joomlashack